Postume eer voor Indië-veteranen

 


Burgemeester Jack Mikkers en HONI-voorzitter Anneke Schults staan stil bij het HONI-monument.
(Foto: Henk van Esch)

Postume eer voor Indië-veteranen

wo 22 aug 2018, 12:13

DEN BOSCH – Bij het monument voor Herdenking van Oorlogslachtoffers Nederlands-Indië in park Grevelingen is woensdag 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.  Zo’n 350 belangstellenden uit de regio waren bijeengekomen om omgekomen slachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië tijdens de oorlog en daarna tijdens de Bersiap te gedenken. Tijdens een waardige herdenking met muzikale omlijsting van een blazersensemble en het HONI-koor maakten toespraken van onder andere burgemeester Jack Mikkers veel emoties los. Samen met HONI-voorzitter Anneke Schults stond hij stil bij overledenen.

 

Stadsblad ‘s-Hertogenbosch

Persbericht

Persbericht

Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië bij HONI-monument in ‘s-Hertogenbosch

Op 15 augustus herdenken we in Nederland de capitulatie van Japan in 1945 waarmee een einde kwam aan een 4-jarige bezetting van Nederland-Indië door de Japanners. Naast de nationale herdenking in Den Haag wordt hier ook bij stilgestaan in ’s-Hertogenbosch.
De herdenking bij het HONI-monument in Park de Grevelingen (hoek Rijnstraat-Merwedelaan) begint op woensdag 15 augustus om 14.15 uur. Iedereen is hierbij welkom

Kampen in Indonesië
Veel Nederlanders die bij het begin van de Japanse bezetting in Indonesië zaten werden opgesloten in kampen. Mannen en vrouwen werden gescheiden en werden overgeleverd aan de wreedheden van de Japanse bezetters. De mannen moesten werken aan de Birma- en de Pakandaroespoorwegen, kregen bijna of in het geheel niets te eten en velen stierven aan malaria.
De vrouwen in de vrouwenkampen moesten zien te overleven met hun kinderen en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Honger en ziektes waren naast de Jappen de voornaamste vijanden.
Velen van hen overleefden deze periode niet. Ook in de periode daarna, toen Indonesië onafhankelijk werd, kwamen velen om tijdens de Bersiap en werden uiteindelijk gedwongen te vluchten naar Nederland.

Herdenking
Voor de nabestaanden van deze slachtoffers wordt er in ‘s-Hertogenbosch een herdenking gehouden rond een speciaal hiervoor opgericht monument in de tuin van park de Grevelingen. Het monument is opgericht omdat vele oud Indische Nederlanders en Molukkers niet meer in staat waren om naar de nationale herdenking in Den Haag te gaan. Inmiddels wordt de herdenking jaarlijks bezocht door vele oud-Indiëgangers uit de regio en belangstellenden. Vorig jaar waren er ongeveer 350 bezoekers. In het verzorgingshuis De Grevelingen zitten ook nog enkele oud Nederlands-Indische Nederlanders en Molukkers.

Bij deze herdenking zullen verschillende sprekers uit de Nederlands-Indische gemeenschap het woord voeren. Ook burgemeester Mikkers van ‘s-Hertogenbosch zal dit jaar aanwezig zijn. Naast de sprekers treedt er een koor op en er is een muzikale omlijsting door een blazersensemble.
Iedereen, ook mensen uit de buurt, zijn welkom bij deze herdenking die aanvangt om 14.15 uur park de Grevelingen, Rijnstraat ’s-Hertogenbosch.

Na afloop van de herdenking (rond 16.00 uur) vieren wij de bevrijding en is er een gezellig samenzijn met muziek en er kan er genoten worden van een heerlijke nasi rames. Voor de maaltijd moet men zich vooraf opgeven bij info@honi.nl

Anneke Schults,
voorzitter H.O.N.I.

Lintje voor Rosmalense Anneke Schults-Pols (26-04-2017)

Lintje voor Rosmalense Anneke Schults-Pols

ROSMALEN – Anneke Schults-Pols (78) uit Rosmalen heeft woensdag een koninklijke onderscheiding ontvangen en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Decoranda is sinds 1994 actief op het gebied van welzijn, het kerkelijk leven, cultuur en cultuurhistorie. In de periode 1998 tot 2004 was zij bestuurslid van de Oeteldonksche Club van 1882.

Van 1999 tot 2014 was zij bestuurslid van carnavalsvereniging Bambergers 55+ en vanaf 2014 verricht zij hand- en spandiensten voor de vereniging. Decoranda is sinds 2004 bestuurslid van Stichting Gedenkteken Indiëgangers ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast is zij sinds 2010 voorzitter van HONI ‘42-‘49 en tenslotte vanaf 2012 bestuurslid van Semper Vigilans (Anders in de kerk).

Decoranda verleende / verleent sinds 1994 mantelzorg aan achtereenvolgens de partner van haar vader, haar tante en vanaf 2014 aan haar buurvrouw.