Vereniging HONI ’42-’49

HONI logo 0 contrast 1

Doel:  Het HONI monument

De vereniging heeft tot doel de oprichting en duurzame instandhouding van het monument te ‘s-Hertogenbosch, ter herdenking aan de slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalig Nederlands-Indië (1942-1949).

Herdenking:

Elk jaar wordt er op 15 augustus een herdenking georganiseerd bij het monument.

Belangstelling:

De Molukkers en Indische Nederlanders, die na de overdracht van Nederlands-Indië in 1949 hun land moesten verlaten, zijn veelal naar Nederland gerepatrieerd. Nu meer dan 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap, zijn zij emotioneel en fysiek niet meer in staat om de herdenking in Den Haag bij te wonen. In Den Haag staat het landelijke monument. Ook in ‘s-Hertogenbosch en omgeving bleek er belangstelling te zijn om een herdenking bij te wonen. Omdat in het zorgcentrum ”de Grevelingen” een groot aantal belangstellenden woont, is het monument naast het zorgcentrum geplaatst.

Vereniging:

Voor de oprichting en duurzame instandhouding van het monument is de vereniging ”Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949” HONI ’42-’49 opgericht. De voorbereiding, financiering en uitvoering heeft ongeveer 8 maanden in beslag genomen. De vereniging steunt voornamelijk op giften en donaties. Elk jaar organiseert de vereniging een herdenking op 15 augustus. De belangstelling voor het monument is uitgegroeid tot de verre omtrek.