Herdenking 15 augustus 2017_ Louwe Middel

‘De haat van de Indonesiërs tegen de Nederlanders zat er zo diep in’

DEN BOSCH – Nederland viert de bevrijding in 1945. In Nederlands-Indië wordt de strijd alleen maar erger. Sinds de overgave van Japan in augustus heerst er chaos. Louwe Middel (92) maakt de Japanse bezetting en de Indonesische opstand mee. 

De oorlog in Nederlands-Indië staat Bosschenaar Louwe Middel nog helder voor de geest. Toch spreekt hij er een leven lang nauwelijks over. Zelfs niet met zijn twee in Nederland geboren zonen. Moeilijk vindt hij het: ,,Je gaat toch terug naar die tijd, toen bendes rovend en moordend door het land trokken.” Hij doelt op de chaos na de overgave van Japan tijdens de Indonesische revolutie.

Herdenking HONI

Maar nu verbreekt Middel zijn zwijgen. Dinsdag 15 augustus houdt hij een lezing tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Japanse bezetting en de Indonesische revolutie bij het HONI-monument bij verzorgingstehuis De Grevelingen in Den Bosch. Daar spreekt hij over zijn tijd in Nederlands-Indië en het thema ‘Samen verder’. Hij was er getuige van moorden en plunderingen.

Nederlanders dachten dat het in Ne­der­lands-Indië in de oorlog zo slecht niet was. We voelden ons onbegrepen.

In 1950  stap`t hij met zijn vrouw op de boot naar Nederland. Net als veel collega’s blijft Middel in het leger. In Nederland zijn ze snel gewend, maar aan veel Nederlanders niet. ,,Die hadden vreemde verhalen over Nederlands-Indië. Ze dachten dat het bij ons in de oorlog niet zo slecht was. ‘In Nederland was het in de oorlog veel erger’, zeiden ze. We voelden ons onbegrepen.”