Persbericht

Persbericht

Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië bij HONI-monument in ‘s-Hertogenbosch

Op 15 augustus herdenken we in Nederland de capitulatie van Japan in 1945 waarmee een einde kwam aan een 4-jarige bezetting van Nederland-Indië door de Japanners. Naast de nationale herdenking in Den Haag wordt hier ook bij stilgestaan in ’s-Hertogenbosch.
De herdenking bij het HONI-monument in Park de Grevelingen (hoek Rijnstraat-Merwedelaan) begint op woensdag 15 augustus om 14.15 uur. Iedereen is hierbij welkom

Kampen in Indonesië
Veel Nederlanders die bij het begin van de Japanse bezetting in Indonesië zaten werden opgesloten in kampen. Mannen en vrouwen werden gescheiden en werden overgeleverd aan de wreedheden van de Japanse bezetters. De mannen moesten werken aan de Birma- en de Pakandaroespoorwegen, kregen bijna of in het geheel niets te eten en velen stierven aan malaria.
De vrouwen in de vrouwenkampen moesten zien te overleven met hun kinderen en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Honger en ziektes waren naast de Jappen de voornaamste vijanden.
Velen van hen overleefden deze periode niet. Ook in de periode daarna, toen Indonesië onafhankelijk werd, kwamen velen om tijdens de Bersiap en werden uiteindelijk gedwongen te vluchten naar Nederland.

Herdenking
Voor de nabestaanden van deze slachtoffers wordt er in ‘s-Hertogenbosch een herdenking gehouden rond een speciaal hiervoor opgericht monument in de tuin van park de Grevelingen. Het monument is opgericht omdat vele oud Indische Nederlanders en Molukkers niet meer in staat waren om naar de nationale herdenking in Den Haag te gaan. Inmiddels wordt de herdenking jaarlijks bezocht door vele oud-Indiëgangers uit de regio en belangstellenden. Vorig jaar waren er ongeveer 350 bezoekers. In het verzorgingshuis De Grevelingen zitten ook nog enkele oud Nederlands-Indische Nederlanders en Molukkers.

Bij deze herdenking zullen verschillende sprekers uit de Nederlands-Indische gemeenschap het woord voeren. Ook burgemeester Mikkers van ‘s-Hertogenbosch zal dit jaar aanwezig zijn. Naast de sprekers treedt er een koor op en er is een muzikale omlijsting door een blazersensemble.
Iedereen, ook mensen uit de buurt, zijn welkom bij deze herdenking die aanvangt om 14.15 uur park de Grevelingen, Rijnstraat ’s-Hertogenbosch.

Na afloop van de herdenking (rond 16.00 uur) vieren wij de bevrijding en is er een gezellig samenzijn met muziek en er kan er genoten worden van een heerlijke nasi rames. Voor de maaltijd moet men zich vooraf opgeven bij info@honi.nl

Anneke Schults,
voorzitter H.O.N.I.